top of page
IMG_9968.jpg

Fillers behandlingar & hylase

Behandling med Fillers

Behandling med Fillers

På Estetik.by.v använder vi oss enbart av hyaluronsyrebaserade CE märka fillers. Hyaluronsyra finns normalt i kroppen och bidrar till att ge huden volym och fukt. Hyaluronsyra bryts naturligt ned i takt med att vi blir äldre vilket gör att huden blir mindre elastiskt och tillslut förlorar vi spänst och rynkor bildas. Hyaluronsyran som används är kemiskt framtagen för att stabilisera produkten och fördröja nedbrytningen i kroppen. Hållbarheten är därför 6-12 månader. 

 

Du kan behandla följande områden:

Läppar

Haka

Kindben

Käklinje

Nasolabiala veck

Sura mungipor

Näsa

Fina linjer

 

Din behandling med fillers kommer att ta cirka 60 minuter. Behandlingen börjar med att du tillsammans med behandlaren går igenom det som sagts under konsultationen, du som kund får chans att förtydliga vad du önskar uppnå med behandlingen. Därefter får du fylla i ett anpassat hälsoformulär samt signera ett anpassat medgivande för behandlingen. Området bedövas därefter med lidokain/Tetrakain salva, (Fillers sprutan innehåller även lidokain). Efter cirka 10 minuter torkas salvan bort, området desinfekteras och markeras upp om så krävs och själva injektionsbehandlingen påbörjas. Efter behandlingens gång, när både du som kund samt behandlaren känner sig nöjda, tvättas området av, smörjs in med vaselin eller recovery kräm om så behövs, och masseras lätt om behandlingen kräver detta. Foton tas innan och efter behandling i dokumentationssyfte. 

 

Efter behandlingen kan du förvänta dig en viss svullnad, samt blåmärken, området kan vara ömt i ett par dagar och svullnaden avtar successivt i upp till någon vecka. 

 

Innan behandlingen bör du undvika: 

Alkohol i 48 timmar innan

NSAID preparat (Ipren, Naproxen, treo, Voltaren, magnicyl) helst 14 dagar innan behandling då dessa har en viss blodförtunnande effekt. 

Behandling med kemisk peeling, microneedling samt laser i ansiktet 14 dagar innan.

Har du tidigare haft herpes utslag bör du veta att en behandling med fillers kan trigga ett utbrott, om du önskar undvika detta rekommenderas en kur i förebyggande syfte med antivirala mot herpes. 

 

Du bör undvika en injektionsbehandling om du:

Har en pågående infektion eller pågående antibiotikakur. 

Har någon form av okagulationsrubbning

Genomgår eller har genomgått under de senaste 6 månaderna en behandling med Roaccutan 

Har pågående herpes i området, har proriasis eller kraftig eksem i området.

Har känd överkänslighet mot hyaluronsyra eller har reagerat kraftigt vid likvärdig behandling. 

OBS: strikt 18 års åldersgräns. 

För eftervård bör du följa dessa råd:

Undvik att massera området: om detta behövs vänta i 24 timmar eller följ behandlarens rekommendation 

Ta ej på behandlat område på 6 timmar

Undvik makeup 24 timmar efter behandling

Undvik träning och bastu 48 timmar efter behandling

Undvik solning 14 dagar efter behandling

Drick gärna rikligt med vatten 14 dagar efter behandling 

 

Komplikationer:

Vid fillersbehandling finns alltid risk för komplikationer, De vanligaste är blåmärken och svullnad. Men det kan även uppstå inkapslingar av fillers i huden (Kan masseras bort genom frekvent massage så fort detta upptäcks). Infektion kan även uppstå men förhindras genom att området desinfekteras innan behandling men det är även avgörande att du som kund följer eftervårds rekommendationerna för att detta inte ska ske. Allergisk reaktion kan yttra sig genom en lokal reaktion som ofta yttrar sig med snabb kraftig svullnad eller klåda. Men en anafylaktisk chock kan även förekomma, detta är mycket ovanligt men risker finns alltid, precis som vid vilken annan behandling som helst. Behandlaren har alltid tillgång till läkemedel avsett för detta, samt goda kunskaper i att vårda patienter som drabbas av allergiska reaktioner. 

Vävnadsnekros som orsakas av att ett blodkärl täpps igen av fillers kan förekomma. Detta undviks genom att behandlaren använder säkra metoder för att placera fillers. Men alla människor har viss olikhet i sin anatomi därav finns självklart risken att detta sker ändå. Skulle detta inträffa har behandlaren självklart tillgång till hyalase för att lösa upp ocklusionen.  En annan risk med fillers behandling är självklart att du som kund inte blir nöjd, kanske blir resultatet inte riktigt som du hade hoppats på. Det är därför så viktigt att du är ordentligt påläst samt införstådd i vad behandlingen innebär samt att du överväger behandlingen ordentligt innan du bokar en tid.

 

Hylasebehandling

Borttagning av fillers som antingen injicerats fel eller som emigrerat och flyttat på sig över tid kan lösas upp med hjälp av Hylase. 
Hylase är ett enzym som bryter ned Hyaluronsyra och injiceras i de området där man önskar lösa upp fillers. Viktigt är dock att du har koll på att du tidigare just behandlats med Hyaluronsyrebaserad fillers. Ett pricktest utförs på dig som kund för att kontrollera att du inte är allergisk mot Hylase då de finns en risk att utveckla en allergisk reaktion efter behandling. Efter behandling rekommenderas att du stannar kvar i 15 minuter för att se så du inte utvecklar en allergisk reaktion. 
Behandlingen kan behöva upprepas till önskat resultat uppnås då de tar upp till 14 dagar för hyaluronsyran att brytas ned. Vid eventuell ytterligare behandling med hylase efter första behandlingen planeras detta in med dig som kund och ansvarig behandlare efter första besöket. 
Att tänka på innan behandling:
Undvik Ipren, Naproxen, voltaren och andra antiinflammatoriska läkemedel en vecka innan behandling.
Undvik träning i 24 timmar innan.
Undvik alkohol 48 timmar innan. 
Viktigt, var noggrann med att fylla i eventuella allergier i hälsodeklarationen innan. 
OBS 18 års åldersgräns på samtliga behandlingar. 

Vanligaste komplikationerna vid en Hylasebehandling är allergisk reaktion, detta kontrollras med hjälp av ett pricktest men är aldrig någon garanti för att du inte kommer att utveckla en reaktion under behandlingens gång.

Vid frågor eller misstanke om att du kan ta drabbats av en komplikation, kontakta alltid din behandlare, via telefon eller mejl angivet på hemsidan. 

Du bör vara uppmärksam på om området tappat färg, om du upplever pulserande smärta i området, om området plötsligt svullnar upp, börjar vätska, rodnad uppstår, om området blir värmeökat eller om du samtidigt får plötslig feber. 

 

Verksamheten innehar patientskadeförsäkring via Folksam

Verksamheten är registrerad hos inspektionen för vård och omsorg

bottom of page